
Recept za ovu tortu sam davno obećala i konačno ga iskucala. Hvala na strpljenju :)
Sastojci 10 osoba
Biskvit (prečnik 6 inča - 15,16 cm):
200 gr šećera
2 limuna (sitno rendana korica)
3 jaja
1/2 kašičice arome vanile
125 ml buttermilk-a (ili jogurta)
3 kašike limunovog soka
225 gr brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice soda bikarbone
1/4 kašičice soli
1 kašika maka
115 gr otopljenog putera
Fil:
120 gr krem sira (Philadelphia)
90 gr putera
90 gr prah šećera
1/2 kašičice arome vanile
1/2 kašike limunovog soka (+/-)
+ domaći sos ili džem od borovnica
DODAJ U POPIS ZA KUPNJU
Coolinarika zna koji su recepti najbolji!
Uz newsletter
znat ćeš i ti!
E-mail adresa
Dnevni Mjesečni
PRIJAVI SE
Priprema
Biskvit:
1.
Zagrjati rernu na 170°C.
Kalup prečnika 15 cm obložiti papirom za pečenje, dno i stranice.
2.
U većoj posudi prstima "istrljati" šećer i limunovu koricu, dok ne dobijete smesu poput mokrog peska. Dodati jaja i aromu vanile, i žicom (može i mikserom) izmešati smesu dok se ne sjedini i ujednači. Zatim dodati buttermilk (tečni jogurt) i limunov sok, pa odložiti sa strane dok pripremate suve sastojke.
3.
U drugoj posudi izmešati sve suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, soda bikarbonu i so.
Suvu smesu dodavati mokroj u nekoliko navrata i dobro izmešati. Na kraju dodati mak i još jednom kratko izmešati.
4.
Pripremljenu smesu izliti u kalup i peći nekih sat vremena. Pečeni biskvit dobro ohladiti, najbolje preko noći, i horizontalno preseći na 4 jednaka dela.
*Ja sam nakon nekih pola sata pokrila površinu kalupa, torte alu-folijom da površina ne gori i nastavila sa pečenjem. U međuvremenu sam čačkalicom proveravala sredinu da li je pečena.
Fil:
Krem sir i puter sobne temperature umutiti mikserom. Zatim dodati prah šećer i aromu vanile pa još jednom umutiti.
Limunov sok dodavati po želji i ukusu.
Filovanje:
Tortu sam ovog puta filovala bez obruča.
1. Prvu koru premazati krem sirom u tankom sloju.
2,Staviti drugu koru. U poslastičarsku kesicu staviti malo krem sira i istiskati uz ivice kore, da napravite barijeru za džem, sos od borovnica, kako ne bi curio ako je nešto tečniji.
3, Zatim staviti nekoliko kašika sosa ili džema od borovnice.
4, Poklopiti trećom korom i opet premazati krem sirom u tankom sloju.
5. Završiti filovanje sa četvrtom korom.
6, Tortu odložiti u frižider na 4-5 sati ili preko noći, pa dekorisati po želji.
1.
Napomene, Savet:
*Na samom početku možete izdvojiti kašiku-dve krem sira, pa time premazati tortu sa svih strana - to sam ja uradila.
*Tortu ukrasiti po želji, kod mene je bio puter krem (1:1 puter i prah šećer) i fondan.
*Recept je odavde - KLIK, uz neke izmene.
*Originalan recept je pravljen u kalupu od 9 inča (23cm). Ako želite praviti veću tortu, savetujem duple mere za kalup prečnika 23-24cm.
Preuzeto sa:coolinarika.com
Objavite komentar