Sastojci
- 1 salica 250ml.
- Tijesto:
- 200gr. sećera ( kristal)
- 2 rendane korice od limuna
- 400gr. Glatkog brašna Podravka
- malo soli
- 300gr. putera/maslaca
- FILL:
- 4 velika jajeta
- 200gr. sećera ( kristal)
- 1 salica kiselog vrhnja
- 100gr. glatkog brasna
- malo soli
- 700gr. sezonskog voća (jagoda, malina, kupina itd)
- 1 salica 250ml.
- Tijesto:
- 200gr. sećera ( kristal)
- 2 rendane korice od limuna
- 400gr. Glatkog brašna Podravka
- malo soli
- 300gr. putera/maslaca
- FILL:
- 4 velika jajeta
- 200gr. sećera ( kristal)
- 1 salica kiselog vrhnja
- 100gr. glatkog brasna
- malo soli
- 700gr. sezonskog voća (jagoda, malina, kupina itd)
priprema:
- 1.TIJESTO:U secer dodajte rendanu koricu od 2 limun i sa prstma dobro izmjesajte da secer postane vlazan od limunove korice.U to dodajte brasno,malo soli i sjeckani hladni puter.Mijesite da dobijete mrvicasto tijesto.Od smjese odvojite 1.5 salicu tijesta i ostavite u fridz.Ostatak istresite u pleh vel. 30x20 i stavite da se pece u zagrijanoj pecnici na 180C oko 15-20 min.Ostavite sa strane dok pravite fill.NE ISKLJUCUJTE PECNICU.
- 2.Miksajte jaja sa secerom.Dodajte sol,zatim kiselo vrhnje i brasno.Izmiksajte sve dobro a zatim dodajte kupine i imjesajte sa SPATULOM.
- 3.Fill istresite preko tijesta i sa zlicom fino i ravnomjerno rasporedite kupine po citavom tijestu...
- 4.Preko kupina rasporedite ostatak tijesta koje ste cuvali u fridzu...Vratite ponovo u pecnicu i pecite 50 min.
Posluživanje
Rcepet je sa neta...ovdje mozete koristit sve bobicasto voce ...U ORGINAL RECEPTU IDE 700GR. SECERA,JA SAM DODALA SAMO 400 GR, NAMA JE BILO BAS FINO,POST SAM JA SMANJILA SECER U SLASTICE NA MINIMALU...VI AKO ZELITE DODAJTE KAO U ORGINALU...ZATO ME MOJ ZET BAS I NE VOLI LOL...U ORGINALU IDE 300GR, U TIJESTO I 400 GR SECERA U FILL...
coolinarika.com
Objavite komentar